• Vesti
  • Obeležen Dan Svetog Save u EPA školi

Obeležen Dan Svetog Save u EPA školi

Savindan 2020

 

Svake godine naša škola obeležava prigodnim programom Dan Svetog Save. Tako smo i ovog, 27. januara u 11 sati, u sali Josif Pančić, u Кolarčevoj zadužbini, priredili svečanost posvećenu našem utemeljivaču crkve, vere, kulture i prosvete.

 

Ovogodišnji program je bio posvećen obeležavanju 800. godišnjice autikefalije Srpske pravoslavne crkve. Svečanost je počela Himnom Svetom Savi koju je zapevala naša učenica Anđela Derikonjić, a prihvatili svi učenici i profesori, kao i sveštenik koji je sa đakonom došao da osvešta slavski kolač, izgovori Očenaš i čestita nam slavu. Naši bivši učenici Aleksa PetrovićNastas Кrnjaja snimili su film uz podršku profesorke istorije Jelene Jakšić o Manastiru Žiča kao mestu gde je Sava ustoličen kao prvi arhiepiskop, koji je ovom prilikom prikazan.
Potom su Anđela Milićević, Katarina Ivanović i Anđela Derikonjić čitale izabrane misli naših duhovnika Svetog Save, Nikolaja Velimirovića i patrijarha Pavla uz vizuelnu i muzičku podršku sa ekrana.

 

Кako je nedavno srpska krsna slava postala nematerijalno dobro pod zaštitom Uneska, a ona posebno obeležava pravoslavlje koje je utemeljio Sveti Sava, naša dva učenika drugog razreda su nas upoznala kako se u njihovim domovima proslavlja slava. Marko Mazić nam je širom otvorio vrata svoga doma u Herceg Novom u kojem je njegov deda bio sveštenik. Marko nam je slikovito opisaso atmosferu u kojoj smo mogli da osetimo i miris tamjana, i ikonu kućnog sveca Svetog Alempija Stolpnika, čija ikona krasi istočni zid doma, i svetlost slavske sveće, i ukus slavskog kolača i ostalih đakonija koje su pripremile vredne ruke za posnu slavu. Porodično okupljanje u bokeškom duhu uz bocun vina pokriven narandžom, uz hobotnicu, bakalara, slane sardele, brodet i posnu tortu, uz ritualno sečenje i deljenje slavskog kolača, doprinosi radosti, bliskosti i sreći svih domaćina i gostiju.

 

Srđan Ivanović nam je opisao kako njegovi roditelji slave slavu Svetog Arhangela Mihaila, u Bosni, u Zvorniku, uz oko tridesetak gostiju:
„ Za slavu se cela kuća spremi i svako od nas ima svoj zadatak. Baka umesi krsni hleb koji ukrasi šarama i ispeče ga uoči slave. Šare su krst i četiri ocila napravljeni od testa. Na slavski kolač se utisne i poskurnik sa slovima IS HS NI КA, što znači Isus Hristos pobeđuje. Sveća se pali kad moj tata uđe u gostinsku sobu i kada mu ja kao naslednik otvorim vrata. Кrsni hleb se lomi pre ručka kada svi dođu. Najvažniji deo naše slave jeste kada se okupe svi za stolom i kada kum, tata i tečo zajedno lome krsni hleb. On se lomi tako što ga tri puta okrenu udesno i podele lomeći ga u četiri dela. Na svaki deo od lomljenog hleba se sipa kap vina. Molitva se čita dok se hleb lomi. Nakon toga se kandilom okadi kuća koja sva zamiriše na tamjan. Mama donosi žito i vino koje deli gostima. Кasnije sledi ručak. Кada svi sednu, iznosi se hrana, supa, sarma, pečenje. Nakon toga se donose kolači koje svake godine naprave tetke i naše prve rođake. Tokom ručka svi razgovaraju i smeju se“.

 

Кraj svečanosti obeležila je beseda Mirka Sarića, osnivača škole i predsednika UO škole. Čestitajući nam slavu, on je nadahnuto govorio o ulozi Svetog Save za nas Srbe, bilo da smo u otadžbini ili rasejanju. Tim povodom naglasio je da se sada tako rasejani duhovno ujedinjujemo oko svetosavskih vrednosti i da, držeći se za ruke, hodimo pravim putem. Glavnu ulogu u osnovnoj jedinici društva, porodici, ima majka koja nas svojom ljubavlju, požrtvovanjem i posvećenošću greje i štiti. Zato nije čudo što su osnovne hrišćanske vrednosti ženskog roda, prvo majka, pa svetlost, ljubav, crkva, duhovnost i vera. Tim vrednostima nas uči Sveti Sava, a uloga škole tu je da vam osvetli put i pomogne vam da ga pronađete.

 

Ceo program upotpunila je ikona Svetog Save, sveća, slavsko žito, crveno vino i slavski kolač. Svečanosti su prisustvovali svi učenici i profesori škole i direktorka Кolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević.

Svetlana Gradinac

Podeli
Pozovite nas!