• Vesti
  • Javni čas istorije deseti put na Groblju oslobodilaca Beograda

Javni čas istorije deseti put na Groblju oslobodilaca Beograda

 Javni cas istorije

U ponedeljak, 21. oktobra 2019. oko podna, po sunčanom vremenu, svi učenici prvog razreda posetili su Groblje oslobodilaca Beograda povodom 75-godišnjice oaslobođenja naše prestonice u Drugom svetskom ratu.

 

Ovo je deseta generacija naših prvaka koja odlazi na ovo groblje, upoznaje se sa herojskom borbom naših boraca i crvenoarmejaca koji su oslobađali Beograd pre 75 godina. Sa učenicima su bili i direktor škole Mirko Sarić koji se prvi obratio učenicima i upoznao ih sa razmerama bitke, sa hrabrošću i žrtvama položenim na oltar slobode.

 

Profesorka istorije Jelena Jakšić, koja je i organizator i kreator mnogih javnih časova istorije, opisala je tok borbe za oslobođenje Beograda, pomenula junake koji su istakli našu zastavu na tada najvišu zgradu Beograda, palatu Albaniju, učitelja koji je samoinicijativno spasao most koji su Nemci želeli da miniraju pri povlačenju, radost Beograđana koji su cvećem, osmesima i pesmom dočekali oslobodioce i hiljade poginulih naših i sovjetskih boraca, čiji zemni ostaci su povodom desetogodišnjice oslobođenja, preneti i sahranjeni na ovo groblje.

 

Potom su svi učenici i profesori otišli do groba rođenog strica profesorke Svetlane Gradinac, Radivoja Živadinovića, koji je kao dvadesetdvogodišnji dobrovoljac poginuo u borbi za oslobođenje Beograda. Profesorka Gradinac je pokazala  crnobelu fotografiju svog strica čiji grob ona i njena deca posećuju svake godine. Ona je stavila crvenu ružu na njegov grob, a učenike je zamolila da ruže stave na bezbrojne grobove nepoznatih boraca, jer njima nema ko da stavi cvet na grob. Sa snažnim emocijama zahvalnosti svim junacima koji su dali svoje živote za našu slobodu, prošetali smo se stazama ovog lepog i negovanog spomenika, prošavši pored svih obeležja imenovanih i bezimenih junaka.

 

Sa nama su bile i profesorke Bojana Satarić i Jelena Ilić.

Podeli
Pozovite nas!