• Vesti
  • Škola EPA svečano obeležila Dan Svetog Save

Škola EPA svečano obeležila Dan Svetog Save

skolaepa sveti sava 2Naša škola je i ove godine prigodnim svečanim programom obeležila Dan Svetog Save u ponedeljak, 28. januara 2019. u podne, u sali „Josif Pančić“ na Кolarcu. Školskoj slavi su prisustvovali svi učenici i nastavnici naše škole.

Program je otvorila Himna Svetom Savi koju su u duetu otpevale naše učenice Ana Pančić i Anđela Derikonjić, a prihvatili su je svi ostali. Potom je sveštenik Sabnorne crkve osveštao slavski kolač i žito i sa svojim đakonom otpevao Tropar Svetom Savi i prigodnom besedom čestitao slavu svim učenicima, profesorima i roditeljima.


Naši učenici Srđan Ivanović iu Marko Mazić potom su čitali odlomak iz novog romana Nenada Novaka Stefanovića „Jedno ubistvo u Patrijaršiji“ iz Glave 47, u kome se radnja odvija u Manastiru Mileševa, a glavni junak romana posmatra freske ktitora crkve i posebno Svetog Save čiji lik se svojom duhovnošću izdvaja od ostalih likova Nemanjića. Oni su nas upoznali sa najznačajnijim doprinosima Svetog Save našoj kulturi, umetnosti i državnosti.

skolaepa sveti sava 4

Naš maturant Aleksa Petrović potom je pročitao odlomak iz Žitija Svetog Simeuna, prvog dela srpske književnosti koji je napisao Sveti Sava, a koji svedoči o poslednjim danima života Svetog Simeuna u Hilandaru i nežnom rastanku oca od sina Save. Ovaj opis smrti smatra se jednim od najlepših takvih opisa u celoj svetskoj književnosti.

skolaepa svetisava 3

Osnivač škole i bivši direktor škole Mirko Sarić tradicionalno se obratio prisutnima nadahnutom besedom u kojoj je pratio nit koja nas danas povezuje sa našim prvim prosvetiteljem. Besedu je započeo naizgled zagonetkom o jednom mladom čoveku koji je prethodnog dana, 27. januara, na Dan Svetog Save, pošto je u finalu pobedio Nadala, ponosno podigao obe ruke ka nebu sa ispružena tri prsta. Ovu simboličnu gestikulaciju našeg Novaka Đokovića prepoznali su svi Srbi. Novak je pokazao da je uspeo da ostvari svoj san zahvaljujući velikom radu, posvećenosti i snazi duha, ali i podršci svoje porodice kojoj se u kratkom pobedničkom obraćanju zahvalio.

skolaepa sveti sava 1

 

Porodica treba da bude oslonac i podrška svakog od nas. Ako se vaši roditelji udruže sa nama, vašim nastavnicima, u zajedničkim naporima da vas izvedemo na pravi put, da odolite svim negativnim izazovima, onda ćete i vi moći lakše da ostvarite ciljeve kojima težite. Put ka ostvarenju plemenitih ciljeva nije lak, ali je moguć, o čemu svedoče i naši bivši uspešni učenici, ali i svi naši velikani poput Tesle, Milankovića i Pupina. Oni treba da nam budu uzori. Gde god da su, uvek su se ponosili svojim srpskim rodom, pravoslavnom verom, poreklom i zavičajem.

Direktor je svim učenicima i nastavnicima čestitao Dan Svetog Save.

Svetlana Gradinac

Podeli
Pozovite nas!