• Vesti
  • Oktobar u EPA školi

Oktobar u EPA školi

Oktobar u EPA školi obeležile su posete festivalima, izložbama, javni časovi, kursevi i obuke i kao centralni događaj - realizovana je maturska ekskurzija u Budimpešti. Ako želite da saznate kako izgleda jedan mesec u našoj školi, nastavite da čitate ovaj tekst.

epaskola2

Obeležili smo Svetski dan jabuka i Svetski dan hrane. Na času biologije smo jeli jabuke i pričali o vitaminima koje one sadrže. Saznali smo da u jabuci ima i do 40 miligrama vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta-karotena. Ona sadrži i minerale - kalijum (100 do 180 miligrama), kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. Bogata je polifenolima - biljnim supstancama koje imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Sadrži kvercetin, kamferol, miricetin, katehine, antocijanine i još više od 20 antioksidanata! Samo 100 grama jabuke sadrži 3,3 grama dijetalnih vlakana, što je više od deset od preporučene dnevne količine.

 

Na Slaviju je ponovo vraćen spomenik jednom od najzačanijih srpskih istorijskih ličnosti sa početka 20. veka, vođi socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji Dimitriju Tucoviću. Turistički tehničari su sa nastavnikom Milošem Tucovićem prisustvovali svečanom otkrivanju spomenika.

 

Posetili smo Parobrod i izložbu „Made in Fabrika fotografa 5“. Izložene su originalne autorske fotografije sa putovanja oko sveta. Učenici su tokom izložbe iznosili svoje utiske, a najupečatljivije impresije imali su budući turistički tehničari.

 

Nastavnici društvenih predmeta su u okviru svog stručnog usavršavanja imali obuku „Kreiranje online testova“ u realizaciji nastavnice informatike Bojane Satarić. 

epaskola strucno usavrsavanje

Mi volimo da nastavu pomerimo iz učionice. U tome se naročito ističe nastavnica istorije - Jelena Jakšić. Ona je održala nekoliko javnih časova ove godine, a jedan od njih bio je ispred Spomen kosturnice poginulih branilaca Beograda 1914 – 1918, za učenike prvog razreda. Ovakvi časovi ostavljaju veliki utisak na učenike i pojmovi koje usvoje, ostaju zauvek u sećanju.

 

Prvi je diplomirao u svojoj grupi 1958, na Katedri za istoriju svetske književnosti; bio je urednik časopisa za kulturu Vidici čija je redakcija na mansardi Filološkog fakulteta; danju je učio u Narodnoj biblioteci (danas Biblioteka grada Beograda), a noću otkrivao boemski zivot i bio redovan gost Ruskog cara, Mažestika, Prešernove kleti; uživao u je filmskoj čaroliji Kinoteke; živeo na Terazijama i u Skadarskoj, a Klub književnika je mesto druženja, ali i početak intrige protiv njega. Na Kolarcu je uživao na koncertima. Govorimo o velikom Danilu Kišu, kome je nastavnica Dragana Stamenkov Ilijić posvetila posvetila književnu šetnju i sa učenicima obišla sva mesta koja su bila značajna u životu Danila Kiša.

epaskola književna šetnja

 Neki radni dani prođu klasično – prvi čas počinje u 8:30h, nastavnici predaju nove lekcije, ponavljaju naučeno, učenici pišu, odgovaraju, pitaju i tako svih šest školskih časova, do 14h. A neki dani, kao što je bio 19. oktobar, izgledaju drugačije. Na času srpskog jezika, nastavnica Dragana Stamenkov Ilijić je organizovala kviz znanja. Prvaci su sa svojom razrednom, Jelenom Jakšić, imali još jedan javni čas na Groblju oslobodilaca Beograda povodom 74. godišnjice od završetka Drugog svetskog rata. Ekonomisti trećeg i četvrtog razreda su sa nastavnicama Nelom Ranković i Sonjom Ilić posetili FEFA fakultet i slušali radionicu „Zašto plaćamo porez i kuda ide naš novac“. Bio je ovo uspešan dan.

epaskola kviz znanja

Festival zdravlja u Domu Vojske ne propuštamo - izlagači zdrave hrane i suplemenata, merenje pritiska, telesne mase, šećera u krvi i kvalitetna predavanja za srednjoškolce , razlozi su zbog kojih svake jeseni posećujemo ovaj popularni festival.

 

A maturska ekskurzija? O njoj ćete čitati na nekom drugom mestu. Ukratko možemo da kažemo da je ekskurzija trajala četiri dana, učenici i nastavnici su obišli Budimpeštu i zaljubili se u njene ulice, građevine i ljude!

epaskola budimpešta

M.M.


 

 

 

Podeli
Pozovite nas!