• Vesti
  • Svečani javni čas SOLUNCI

Svečani javni čas SOLUNCI

solunciUoči Dana primirja, u petak, 9. novembra 2018. povodom 100-godišnjice završetka Prvog svetskog rata i naše pobede u njemu,  učenici Srednje škole za ekonomiju, pravo i administraciju, članovi istorijske sekcije, izveli su prigodan svečani program „Solunci“ koji je napisala i pripremila naša profesorka istorije Jelena Jakšić.

Ovaj multimedijalni program prikazao je putem inserata iz dokumentarnih filmova o Velikom ratu, pesme Tamo daleko, koju je pevala naša učenica Anđela Derikonjić, kao i divne, poletne ali iznad svega humane besede vojvode Petra Bojovića upućene našim borcima pred proboj Solunskog fronta.

Takođe, tu su bila i izabrana svedočenja nekoliko solunskih boraca o natčovečanskim naporima i veri u pobedu sa kojima su nas upoznali učenici Minan Bundalo, Mateja Eraković, Marko Mazić i Srđan Ivanović koji su glumili solunske borce, nosioce Albanske spomenice.

Autorka ovog svečanog javnog časa iz edicije Istorijskih putokaza koji su pratili početak i tok Prvog svetskog rata, profesorka istorije Jelena Jakšić, vodila je računa o muzičkoj podlozi koja je pratila program. Ćilimima je ukrasila ambijent, na njih stavila crvene jabuke -   simbole zdravlja i izdržljivosti.

Učenici koji su glumili solunce imali su šajkače, gunjeve, tradicionlne pletene i vezene čarape, štapove, tkane torbe, pojaseve i opanke da bi što uverljivije dočarali srpskog seljaka koji je bio stub odbrane, izdržljivosti i nepobedivosti našeg naroda.

Brižljivo izabrani odlomci iz knjige Solunci govore ispunili su cilj: upoznali su učenike sa mukama i patnjama, svesnom žrtvom, neophodnošću da se odbrani kućni prag i ognjište, porodica i njiva, o neizmernoj sreći kad su se kao pobednici vratili u Srbiju i susreli se sa svojima.

epa skola solunci 04

Profesorka Jelena Jakšić se na početku i na kraju svečanog časa obratila učenicima motivišući ih na rodoljublje, govoreći o velikom žrtvovanju našeg naroda koji je svojom krvlju, borbom, kao i ljubavlju prema svojoj zemlji izvojevao pobedu. To se nikada ne sme zaboraviti.

Ovako učenje istorije uliva svakom učeniku saznanje da sloboda nema cenu i da nije bilo žrtava naših predaka mi danas ne bismo živeli u miru.

Javnom času su prisustvovali svi učenici i profesori škole, sadašnji i bivši direktor škole i roditelji.  

Svetlana Gradinac

Podeli
Pozovite nas!