• Vesti
  • KNjIŽEVNO PODNE SA NENADOM NOVAKOM STEFANOVIĆEM

KNjIŽEVNO PODNE SA NENADOM NOVAKOM STEFANOVIĆEM

Predstavljanje knjige Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda

Tradicionalno novembarsko književno podne u Školi EPA ove godine posvećeno je predstavljanju nove knjige Nenada Novaka Stefanovića Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda. Knjiga sadrži 37 priča o isto toliko zanimljivih zgrada naše prestonice u kojima su živeli ljudi koji su obeležili kulturni, naučni, književni. umetnički ili politički život Beograda u 19. i 20. veku.

Mi smo odabrali pet priča: Vernost udovca (Ilija i Sinđelija Milosavljević Kolarac), Pilot i pijanistkinja (Tadija Sondermajer i Milica Petrović), Zbogom lijepi i stra(š)ni živote (Branko i Bogdanka Ćopić), Priča jedne ružne kuće (Paja Jovanović i Muni Dauber) i Klopka za melanholičnog kneza (knez Mihailo i kneginja Julija). One su bile podsticaj da naša dva izuzetna i kreativna učenika, Nastas Krnjaja, snimatelj i producent, i Aleksa Petrović, voditelj, snime priloge o svakoj priči. Oni su, vođeni pričama iz knjige, ušli u svaku zgradu, snimili eksterijer i enterijer, zapazili zanimljive detalje, mermerna stepeništa, ukrase na fasadama, vitraže, kapije, ulaze i vrata, poštanske sandučiće na kojima još stoje imena znamenitih stanara... Autor se knjigom bavio 25 godina. Izučavao je arhivsku i memoarsku građu, istraživao porodične arhive, čitao stare novine, razgovarao sa ljudima koji su poznavali junake priča i unosio lična opažanja i zaključke i tako otkrio mnoge tajne i razvejao predrasude o poznatim stanovnicima prestonice. Beograd je muzej na otvorenom, jer se na njegovim ulicama nalaze u istom kvartu građevine različitih stilova i epoha. Naročito je zanimljiva bila epoha između dva rata koja je nazvana Zlatno doba, u kojoj je Beograd dobio evropsko lice, kada su i čuveni ruski arhitekti doprineli njegovoj lepoti i monumentalnosti i kad su piloti, avioni i avioindustrija bili u usponu. Bilo je to vreme kad su Beograd i Srbija privlačili sposobne poslovne ljude iz raznih zemalja Evrope da tu izgrade fabrike i firme i započnu posao.Ti „stranci“ brzo su se adaptirali, zavoleli Beograd i Srbiju, prihvatali pravoslavlje i tu ostali da žive sa svojim porodicama.

Učenici svih razreda čitali su odabrane stranice iz Vodiča kroz ljubavnu istoriju Beograda a autor je zanimljivim detaljima potkrepio sadržaj svog dela.

Promociju knjige u sali Josif Pančić na Kolarcu 24. novembra pripremile su profesorke Dragana Stamenkov Ilijić, Jelena Dragović i Svetlana Gradinac, koja je bila i moderator, a prisustvovali su svi učenici i profesori naše škole.

Svetlana Gradinac

Podeli
Pozovite nas!