• Vesti
  • Naše učenice na Sedamnaestoj smotri besedništva

Naše učenice na Sedamnaestoj smotri besedništva

Smotra duhovnog besedništva

Ana Pančić i Suzana Ivanović, maturantkinje Škole EPA na smeru pravni tehničar, govorile su svoje autorske besede na Sedamnaestoj smotri duhovnog besedništva, u nedelju, 12. maja 2019. u 18 sati.

Ovu smotru već tradicionalno organizuje protojetrej Vladimir Zamahajev za učenike srednjih škola iz cele Srbije, a ove godine na smotri je deset besednika uznelo svoje besede u Hramu arhangela Gavrila, u Humskoj ulici 26, u Beogradu.

Učesnici smotre predstavljali su sledeće škole: Bogoslovija iz Кragujevca, Pravno-birotehnička škola "Dimitrije Davidović" iz Zemuna, Filološka gimnazija iz Beograda, Bogoslovija "Sveti Sava" iz Beograda, Vojna gimnazija iz Beograda, Srednja škola iz Grocke, Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada i Srednja škola za ekonomiju, pravo i administraciju iz Beograda i kao gost je učestvovala pobednica sa takmičenja studenata Pravnog fakulteta.

Hor Vojne gimnazije je svojim duhovnim pojanjem zvučno obogatio program. Na početku se učesnicima i publici obratio prigodnom besedom protojerej Vldimir Zamahajev. Rekao je da je svaka od prethodnih smotri bila odraz vremena, da su govornici ukazivali na aktuelne probleme i da je bilo beseda sa najrazličitijim temama. Najavio je knjigu Smotra duhovnog besedništva srednjoškolaca 2003 - 2018. koja je zabeležila sve dosadašnje smotre, a iz štampe izlazi 25. maja 2019. Naglasio je da posebna čast i doživljaj govoriti besede u hramu.

Naša učenica Ana Pančić govorila je besedu "Кoliko je uzbrdica, toliko je nizbrdica". Poenta njene besede je da ne treba birati najlakši put, već da treba izabrati put koji će nas odvesti do željenog cilja. Suzana Ivanović se opredelila za aktuelnu ekološku besedu "Ne secite nam bagrenje". Veoma poletno i nadahnuto branila je svako stablo i šumu od neopravdane seče, kritikujući sebičluk i borbu za profit kojom se rukovode oni koji tako revnosno seku zdrava stabla zarad lične koristi i profita.

Publika je snažnim aplauzom pozdravila naše besednice čija je svaka reč bila razgovetna i jasna, tema besede aktuelna, a nastup sugestivan.
U publici je bio i predsednik Upravnog odbora škole Mirko Sarić, članica Školskog odbora Nevenka Pančić, profesorka retorike Svetlana Gradinac, koja je pripremala učenice za nastup.

Svi učesnici smotre dobili su replike ikona Svetog Jovana Zlatoustog, prigodnu knjigu i uspomenicu - zahvalnicu za učešće. 

Svetlana Gradinac

Podeli
Pozovite nas!