• Stručno Veće srpskog jezika i književnosti

Stručno Veće srpskog jezika i književnosti

Stručno veće srpskog jezika i književnosti čine:

  • Dragana Stamenkov Ilijić – nastavnica srpskog jezika i književnosti i predsednica ovog Stručnog veća

  • Svetlana Gradinac- nastavnica retorike

Stručno veće za srpski jezik i književnost u radu primenjuje savremene oblike nastave, nastojeći da privuče što veći broj učenika u svet pisane reči. Pored modul-časova, projektne nastave i radionica, ovo veće često organizuje posete pozorištima, pažljivo birajući repertoar koji je u skladu sa nastavnim planom, zatim organizuje književne šetnje Beogradom, u okviru kojih učenici obilaze mesta koja svedoče o životu i radu naših znamenitih pisaca, posećuju muzeje, galerije… 

Na sastancima se članovi veća stručno usavršavaju kroz predstavljanje uglednih i oglednih časova. Takođe, u okviru ovog Veća uspešno rade novinarska, dramsko-recitatorska i retorička sekcija.

Školski časopis EPA glas je svoj kvalitet potvrdio trećim mestom u konkurenciji časopisa srednjih škola Srbije, a kao njegovu posebnost izdvajamo brojne intervjue sa izuzetnim ličnostima iz područja kulture i umetnosti, među kojima su - violinista Nemanja Radulović, francuski humanista Arno Gujon, dobitnica NIN-ove nagrade Ivana Dimić. 

Naši učenici su dobitnici značajnih pesničkih nagrada i učesnici republičkih takmičenja u besedništvu i Smotre duhovnog besedništva. Posebno se ponosimo Кnjiževnim podnevom, događajem koji ovo veće organizuje svake godine sa ciljem da se učenici neposredno upoznaju sa književnom i kulturnom scenom i afirmišu nove, mlade pisce, koji grade svoj umetnički izraz, ali predstavlju i potvrđene stvaraoce, kao što su: Aleksandra Ninković Tašić, Nenad Novak Stefanović, Violeta Babić, Viktor Lazić.

 Stalnim usavršavanjem ovo veće nastoji da poznate sadržaje približi učenicima, da ih osavremeni i učini bliskim i razumljivim, što je preduslov da đaci zavole knjige i čitanje. To je, najzad, i njihov glavni cilj - oblikovanje (stvaranje) obrazovanih, pismenih, znatiželjnih i hrabrih mladih ljudi.

 

Podeli
Pozovite nas!