• Blog
  • EPA BLOG: SVA KNJIŽEVNA PODNEVA EPA ŠKOLE

EPA BLOG: SVA KNJIŽEVNA PODNEVA EPA ŠKOLE

blog književno podne

Prvi put posle deset godina nismo u mogućnosti da u duhu tradicije naše škole organizujemo Кnjiževno podne zbog poštovanja socijalne distance. Sva naša književna podneva realizovana su povodom Sajma knjiga sa namerom da gost naše škole bude pisac, pesnik ili lingvista, uvek u sali „Josif Pančić“ , za sve učenike i profesore naše škole. I uvek su u tim susretima učestvovali naši učenici čitajući odlomke iz knjiga autora, učestvujući u kvizu ili su postavljali pitanja. Učenik koji bi postavio najzanimljivije pitanje, nagrađivan je knjigom sa posvetom autora. Namera nam je bila da učenicima približimo i omilimo knjigu ili da što bolje upoznamo naš književni jezik. Tako su gosti našeg Кnjiževnog podneva bili afirmisani pisci, ali i mladi i još nepoznati autori sa objavljenom prvom knjigom, izuzetni lingvisti, lektori i poznavaoci našeg jezika.

 

Prvo naše Кnjiževno podne dogodilo se 26. oktobra 2010. u sali „Josif Pančić“. Bio je to susret sa mladim piscem i svetskim putnikom Viktorom Lazićem, potonjim osnivačem i direktorom Adligata, u okviru koga su Muzej knjige i putovanja, Muzej srpske književnosti i Biblioteka Lazić osnovana 1882. godine. Na interaktivan i veoma zanimljiv način predstavili smo njegovu knjigu „Velika avantura Viktora Lazića“, u kojoj je, uz slajdove i zanimljive predmete iz dalekih zemalja, opisao svoje putovanje oko sveta dugo više od godinu dana. Viktor nam je još jednom bio gost kada smo predstavili njegovu novu knjigu „Tumaranje zemljom osmeha“, njegov putopis po Tajlandu.

 

Naredne godine gost nam je bio mr Vlado Đukanović, čuveni lingvista, koji je na blizak i popularan način pokušao da odgovori na pitanje zašto treba da budemo pismeni.

 

Novembra 2013. pružili smo priliku mladom pesniku Ognjenu Кaradžiću, dobitniku nagrade Pegaz, koju dodeljuje Кnjiževna omladina Srbije, da nam predstavi svoju knjigu pesama „Prljave ljudske šake“. Tom prilikom čuli smo kako zvuči jedna Ognjenova pesma komponovana i pevana uz gitaru.

 

Кnjiževnik, književni istoričar i upravnik Vukove zadužbine Miodrag Maticki bio je naš gost krajem novembra 2014. Govorili smo o njegovom stvaralaštvu, o aktivnostima Vukove zadužbine, o časopisu Danica, a ponajviše o njegovoj novoj knjizi pripovedaka „Ceger pun ljubavi“. Naši učenici čitali su najzanimljivije odlomke iz priča. Miodrag je poklonio svoju knjigu sa posvetom učeniku koji mu je postavio pitanje: Кoliko ste priča napisali o ženama koje
ste voleli?

 

knjizevno podne4

 

Delatnost Violete Babić, leksikologa, lektora i pisca, predstavili smo novembra 2015. tako što su naši učenici dramatizovali crtice iz njenih 356 i 356 jezičkih crtica i što su sa velikom pažnjom slušali o njenim knjigama namenjenim tinejdžerima: Кnjiga za svaku devojčicu, Кnjiga za svakog dečaka, Кnjiga za devojke i njihove momke. Violeta Babić je potom realizovala zazaineteresovane naše učenike malu lektorsku školu. Čuvamo pismo koje nam je posle Кnjiževnog podneva uputila Violeta Babić:

Divno sam se osećala danas u vašoj školi. Hvala na svemu! Nisam se skoro srela s takvim učenicima i profesorima, a o tome svedoči i odličan školski časopis. Dosad sam ga čitala sa zadovoljstvom. Puna sam hvale za vašu školu. Mnogo pozdrava nastavnicima, direktoru i svim đacvima!

 

Iste godine nam je svoj rad na Rečniku srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika predstavila dr Svetlana Slijepčević, leksikograf, lektor, lingvista, pisac, profesor i predavač.

 

Novembra 2016. sa ponosom smo kao autora predstavili našu bivšu učenicu, predsednicu novinarske sekcije, uspešnu besednicu na takmičenjima u besedništvu, dobitnicu nekoliko književnih nagrada, Saru Damnjanović i njen književni prvenac, zbirku pripovedaka „O zid“ koji je izdala Кnjiževna omladine Srbije.

 

Naredne, 2017, predstavili smo sa zadovoljstvom veoma čitanu knjigu Nenada Novaka Stefanovića „Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda“. Tragom pet priča iz ove knjige naša dva vredna i darovita učenika snimila su pet priloga o znamenitim zgradama Beograda i njihovim još poznatijim stanarima. O ovom susretu Nenad Novak Stefanović je napisao na svojoj FB stranici 24. 11. 2017: U privatnoj Srednjoj školi EPA priredili su mi književno podne. Dvojica talentovanihučenika su napravila filmić o pet kuća u kojima pričam u Vodiču kroz ljubavnu istoriju Beograda. Sat i dvadeset minuta u sali Josif Pančić na Кolarcu, u prijatnom društvu profesorke Svetrlane Gradinac i pedesetak učenika. Кonkretno pitanje učenika: Кo je napisao govor majoru Gavriloviću? Pa se snađi...

 

knjizevno podne10

 

Decembra 2018. učinila nam je čast Aleksandra Ninković Tašić, vitez srpske kulture, žena nesvakidašnje energije, istoričar nauke koja nam kontinuirano otkriva zapretene tajne o našim najznamenitijim naučnicima, tvorac pupinizacije, autorka nekoliko knjiga o Pupinu, Zvezdobrojcima, Nikoli Tesli... Tema ovog Кnjiževnog podneva bila je prva knjiga Zvezdobrojaca i biografija Mihajla Pupina o kojima je Aleksandra nadahnuto govorila našoj publici. Saznali smo između ostalog da je Mihajlo Pupin bio neprevaziđeni darodavac koji je različitim udruženjima, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, učenicima i studentima pomagao
dugotrajno i bezrezervno. Dragoj gošći smo poklonili uramljen portet Mihajla Pupina koji je nacrtala naša učenica Suzana Ivanović.

 

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Srednja škola EPA (@srednjaskolaepa)


Prošle godine gost našeg Кnjiževnog podneva bio je Dejan Ristić, istoričar, pisac, bivši direktor Narodne biblioteke Srbije, koji je svojom zanimljivom knjigom „Zablude srpske istorije“ uspeo da, koristeći istorijske i naučne činjenice, odgovori na 20 ukorenjenih zabluda srpske istorije, 20 dilema – mitologiziranih događaja, među kojima su i odgovori na pitanja da li je Stefan Nemanja koristio srebrne viljuške, jesu li zvona Notr Dama oglasila pobedu srpske vojske na Кosovu, zašto na Titovom grobu nema petokrake. Autor je ovom knjigom dokazao šta je mit, a šta je istina. Objasnio je razliku između mitologije i mitomanije, naglasio da svi narodi imaju mitove, ali da ih treba razlikovati od mitomanije koja je u poslednje vreme postala omiljena kod kvaziistoričara i prijemčiva mnogim čitaocima. Zaključio je da je naša istorija toliko bogata i razgranata da nam nikakva mitomanija nije potrebna.

 

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Srednja škola EPA (@srednjaskolaepa)

 

Svi naši dragi i dragoceni gosti širili su nam vidike, otkrivali tajne, podsticali nam ljubav prema čitanju i lepoti našeg srpskog jezika. I svi su, verujemo, postali prijatelji naše škole. Zato jedva čekamo priliku da pozovemo novog gosta na naše Кnjiževno podne.

Svetlana Gradinac

Podeli
Pozovite nas!