• Blog
  • Bojan Japundžić: Ekonomija je jako dinamična nauka i ostavlja puno prostora za istraživanje i donošenje sopstvenih zaključaka

Bojan Japundžić: Ekonomija je jako dinamična nauka i ostavlja puno prostora za istraživanje i donošenje sopstvenih zaključaka

Bojan Japundžić

 

Bojan Japundžić, učenik koji je u našoj školi osvajao prva mesta na takmičenjima iz preduzetništva, nastavio je da i na fakultetu ostvaruje uspehe na raznim takmičenjima i projektima iz oblasti menadžmenta. Bojana pamtimo kao ambicioznog, oštroumnog i posvećenog učenika i sasvim smo sigurni da će ostvariti sve ono što zamisli!

 

1. Navedi ekonomski predmet koji si u našoj školi posebno voleo i zbog čega?

Predmet u kome sam ja najviše uživao je bila poslovna ekonomija. Interaktivna nastava u školi i zanimljive prezentacije profesorke Kurilić koja je uvek komplikovane pojmove dekonstruisala i obrađivala na način na koji bi učenici mogli da razumeju i prepoznaju u svom okruženju, činili su da sa zadovoljstvom iščekujem časove tog predmeta.

 

2. Koliko ti je ekonomski smer pomogao u daljem obrazovanju i na koji način?

Posle srednje škole upisao sam Fakultet za menadžment i stručni ekonomski predmeti su osigurali da budem potkovan predznanjem za fakultet. Primetio sam da mi je jako pomogao način na koji se radi u EPA školi, jer sam imao suštinsko razumevanje pojmova i procesa, za razliku od mnogih koji su imali samo površno znanje ili su morali da bubaju pojmove napamet.

 

3. Koji fakultet si upisao posle naše škole i koji smer?

Upisao sam MEF fakultet (Fakultet za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije), smer menadžment.

 

4. Da li možeš već sada da kažeš da si doneo pravu odluku jer si se opredelio za ekonomski fakultet i zbog čega?

 

Definitivno nisam pogrešio smer. Mnogi ljudi ekonomiju smatraju dosadnom naukom, ali tako misli samo onaj ko se nije zainteresovao da zagreje stolicu i nauči. Ekonomija je jako dinamična nauka u kojoj je unikatno da ne postoji kompromis oko toga šta je tačno, a šta nije i ostavlja puno prostora za istraživanje i donošenje svojih zaključaka. Pored toga, ekonomija je opšteprisutna u svakodnevnom životu - porodici, medijima, poslu. Ekonomija uči čoveka da racionalno upravlja oskudnim resursima, što je jedna od najbitnijih veština u životu. Ja volim ekonomiju i Srednja škola EPA mi je obezbedila najbitniji resurs, znanje, da nastavim uspešno da izučavam ono što volim.

 

5. Možeš li nešto reći o svojim dosadašnjim rezultatima na fakultetu (stipendija, učešće u radionicama, predavanjima, dobar prosek…)

Pored učešća u mnogim takmičenjima, najsvežije je da sam prošle nedelje osvojio 1. mesto na Case study takmičenju svetske renomirane kompanije Continental u organizaciji Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, čime se jako ponosim. Učestvovao sam u organizaciji raznih radionica za srednjoškolce, napravio projekat koji je pružio studentima mogućnost da iz prve ruke dobiju informacije o tekućoj pandemiji od najistaknutijih medicinskih stručnjaka iz regiona. Prosek mojih ocena u prvoj godini bio je preko 9.

 

6. Da li sada radiš i gde?

Direktor sam i vlasnik kafića Film Caffe-a u Batajnici i radim kao menadžer prodaje na mladom StartUp-u koji se bavi prečišćavanjem vazduha i suzbijanjem pandemija o kome ćete, nadam se, uskoro čuti više.

 

7. Možeš li ukratko da opišeš poslove koje radiš na svom radnom mestu?

U kafiću radim sve! Upravljam timom od 4 zaposlena, koordiniram sa knjigovođama, smišljam i realizujem marketinške poduhvate, upravljam finansijama i sve ostalo što ide uz vođenje jednog biznisa. U StartUp-u se bavim kreiranjem i realizovanjem marketinškog plana, regrutujem prodajni tim i obučavam ljude za prodaju.

Za kraj, smatram da je neophodno da se iskreno zahvalim i da pohvalim stručni nastavni kadar škole iz koga bih istakao profesorke Nelu Ranković i Natašu Kurilić koje daju sve od sebe ne samo da pruže znanje, već i da podstaknu svakog učenika da bude najbolja verzija sebe, kako akademski, tako i ljudski.

Podeli
Pozovite nas!