• Blog
  • EPA BLOG: Društvene mreže i ostale bajke

EPA BLOG: Društvene mreže i ostale bajke

blog Društvene mreže

Da li ste se nekad zapitali kako zapravo funkcionišu društvene mreže, je li to samo odlična prilika da se zabavimo i povežemo sa prijateljima ili se tu krije bezbroj drugih mogućnosti, ali i opasnosti? Кoji su to psihološki, marketinški i drugi mehanizmi kojih nismo do kraja svesni, a koji nas, klik po klik, menjaju i utiču na nas na svim nivoima, pa čak i na biohemijskom?

 

Naše je zadovoljstvo i privilegija što smo ova i mnoga druga pitanja o „bajci“ zvanoj društvene mreže mogli da otvorimo sa sjajnim predavačem, ekspertom u oblasti medija i digitalnih medija, prof. dr Draganom Jovanović sa Fakulteta za kulturu i medije, univerziteta Megatrend. U petak, 30.3.2021, prof. dr Dragana Jovanović, koja je i član Saveta roditelja naše škole, je za sve učenike, zainteresovane roditelje i nastavnike održala onlajn predavanje i diskusiju o uticaju društvenih mreža na mlade, veoma aktuelnoj i značajnoj temi. Na ovom predavanju produbili smo znanje o tome da potpune anonimnosti na internetu nema i da toga moramo biti svesni pre nego što bilo šta napišemo ili objavimo. Slušali smo o nekoj vrsti evolucije društvenih mreža, pre svega najaktuelnijih - od Fejsbuka, preko Instagrama i TikToka - koje ciljne, pre svega uzrasne grupe najviše obuhvataju i „targetiraju“ i kako prate potrebu za novinama, za sve više i više stimulacije i prelaska sa statičnih objava i slika na video i „live” sadržaje.

 

EPA edukacija o drustvenim mrezama

 

 

Saznali smo da nije slučajno što, na primer, Fejsbuk nema dugme „dislike“ i da to i te kako prati potrebe korisnika i ciljeve kreatora- najkraće, društvene mreže su mesto gde se predstavljamo kao najbolja verzija sebe i korisnicima ne odgovara da budu „dislajkovani“. Šire gledano, društvene mreže su u današnje vreme mesto za odmor i zabavu, mesto gde „pobegnemo“ da budemo lepi, voljeni i srećni, što zvuči bajkovito, ali... Opasnost, između ostalog, leži u tome što sve funkcioniše tako da kod nas stvara utisak da nikad nismo dovoljno dobri, da je drugima uvek lepše i bolje i da moramo još i još da se trudimo, još bolje predstavljamo, slikamo, snimamo, kupujemo... Lajkovi, „monete“ na društvenim mrežama, hrane naš ego, ali u isto vreme stvaraju obavezu da stalno budemo na istom ili još višem nivou odobravanja i prihvatanja. Ulazeći tako u mrežu psiholoških i marketinških izazova postoji rizik da se udaljimo od sebe samih i da teže prihvatamo sebe takvim kakvi jesmo, što je podloga za nezadovoljstvo i mnoge neprijatne misli i emocije. Ovi mehanizmi deluju na sve korisnike društvenih mreža, ali su mladi nalpodložniji i najranjiviji, upravo zbog toga što još uvek nisu dovoljno kognitivno i emocionalno zreli da ih osveste i da im se odupru. Кada tome dodamo da su mladi svakako u turbulentoj fazi formiranja identiteta, postaje jasno koliko je njima teško i koliko im je razumevanja i podrške svih nas potrebno da bi bili osnaženi u nošenju sa izazovima današnjice.

 

Zadatak nas odraslih, roditelja i nastavnika je da pomognemo deci da razumeju da život nekad jeste bajka, ali nekad i nije i da je to u redu, da su neprijatni događaji i neprijatne emocije sastavni deo života i nije sramota ako nam se dese i ako ih doživimo, da nas to sve čini ljudima i da je potrebno da učimo kako da se sa problemima suočavamo. Društvene mreže uglavnom nas podstiču da se „pravimo“ da je sve u redu i kada nije i da mislimo da smo mi krivi što je tako, jer svi drugi mogu i umeju bolje od nas. To je, naravno, iluzija.

 

S obzirom da je organizator ovog predavanja bio Tim za zaštitu učenika od nasilja, nezaobilazno je bilo pomenuti i ovu temu i još jednom ukazati učenicima koje opasnosti od nasilja se kriju na društvenm mrežama i kako se od nasilja zaštititi. Profesorka Dragana nas je inspirisala da duboko razmislimo o svom ponašanju i mestu u digitalnom svetu. Internet i društvene mreže su naša nezaobilazna svakodnevnica, izvor za učenje, posao, zabavu i razne sjajne prilike, ali je naš misleći i kritički um neophodno oružje za uspešnu plovidbu uzbudljivim onlajn vodama.

Profesorka, hvala još jednom!

 

Predavanje je deo projekta „Pandegogija“ u koji je naša škola uključena, a namenjen je osnovnim i srednjim školama iz različitih regiona Srbije. Projekat se realizuje u okviru NAGVIS-a i ACT projekta i programa Urgentne podrške za monitoring rada institucija, zagovaranje i informisanje građana u vezi sa pandemijom COVID-19.

 

 

Mladenka Obućina

Podeli
Pozovite nas!