• TRAJNO ZNANJE KROZ POSEBNE MODELE NASTAVE

TRAJNO ZNANJE KROZ POSEBNE MODELE NASTAVE

 U radu primenjujemo akreditovane nastavne planove i programe koje je propisalo Ministarstvo prosvete i sporta Republike Srbije. Po čemu se onda razlikujemo od drugih škola?

Modeli nastave i inovacije sa kojima se susreću naši učenici su:

 
 trajno znanje epa 2
 
 
  • Modul čas organizuje veći broj nastavnika okupljenih oko jedne teme. Odličan primer je modul čas “Voda”, koji realizuje Stručno veće prirodnih nauka svakog 22. marta (Svetski dan vode). Nastavnici govore o vodi iz različitih uglova - nastavnik fizike navodi fizičke karakteristike molekula vode, a nastavnik hemije govori o hemijskim osobinama. O distribuciji vode na Zemlji govori nastavnik geografije, a biolog o zagađenju vode i vodenom otisku. Modul časovi omogućavaju da učenici povežu gradivo koje uče u različitim predmetima, pa i razredima.

 

  • Tematska nastava podrazumeva da jednu temu (na primer: Putovanja) obrađujemo nekoliko dana na svim časovima. Tako učenici na časovima turističke grupe predmeta uče kako da zakažu turistički aranžman, pravnici ih upućuju na to kako da zaštite svoja prava dok su u inostranstvu, kao i šta da rade ako izgube lična dokumenta, na času geografije uče kako da koriste Google Earth program, a na biologiji kako da se pripreme za putovanje u egzotične krajeve, i tako redom za svaki nastavni predmet. I ovaj vid nastave ima svrhu da učenje bude povezano, primenjivo i zanimljivo.

 

  • Projektna nastava podrazumeva da učenici u grupama rešavaju određene probleme koje im nastavnici zadaju. Ovim načinom rada učenici vežbaju timski rad, druže se i pripremaju za zadatke koji ih očekuju na fakultetu.

 

  • Trudimo se da iskoristimo potencijal koji nam pruža lokacija u centru grada, pa se naši časovi neretko održavaju na Kalemegdanu, Studentskom parku, Narodnom muzeju, Narodnoj banci Srbije i drugim mestima. Možemo ponosno reći da su javni časovi jedna od specifičnosti nastave naše škole. Javni čas na Novom groblju, na kome je nastavnica istorije Jelena Jakšić govorila o znamenitim ličnostima Velikog rata, dospeo je u mnoge novine i bio povod televizijskih gostovanja.

 

  • Obeležavamo značajne datume u nauci, kao i istoriji, pa smo tako organizovali predstavu povodom 100-godišnjice završetka Prvog svetskog rata, Proslavili Pi dan, Darvinov rođendan, Dan štednje. Više o ovim aktivnostima pročitajte u odeljku Vesti.

 

  • Organizujemo tribine i gostujuća predavanja stručnjaka iz različitih oblasti.

 

  • Roditelji naših učenika su važna karika u obrazovanju, zbog toga ih uključujemo u nastavni proces, pa tako poznati lekari, pravnici, ekonomisti i privrednici svake godine učestvuju na tribini „Roditelji profesionalci“.
  • Svake godine povodom Sajma knjiga organizujemo književno podne za sve naše učenike na kojem učestvuje poznati pisac ili lingvista čije delo predstavljamo na multimedijalni način uz aktivno učešće naših učenika.
Podeli
Pozovite nas!